Nechte se dobrovolně sledovat a ušetříte!

Německé pojišťovny (Generali, HDI, VHV a nyní nově HUK-Coburg) nabízejí řidičům možnost ušetřit na povinném ručení. Podmínkou je, že si řidič nainstaluje do auta „krabičku“, výše úspory je 10-30%.

O co se tedy jedná? Tento tzv. „Telematik-Tarif“ prostřednictvím zmíněné „krabičky“ sleduje jízdní data: polohu, rychlost, akceleraci a brždění, projíždění zatáček a pravděpodobně i další. Tato data se přes chytrý telefon řidiče odesílají pojišťovně a na jejich základě se vyhodnocuje jízdní styl. Pojišťovny slibují, že při zachovávání defenzívního a klidného jízdního stylu je možné dosáhnout na maximální bonus 30%.

Na první pohled vypadá tato nabídka lákavě – úspora 30% na pojištění může dosahovat až několik stovek EUR. A pokud řidič jezdí v souladu s předpisy, nemá se čeho bát.

V čem je tedy problém? Opět se jedná o další metodu, jak je možné sbírat hromadná data o chování lidí a na základě statistických metod z nich vyvozovat závěry o charakteristikách dané osoby. Jedná se tedy jen o další tykadlo Velkého bratra.

Přitom o nebezpečí hromadného sběru dat se mluví neustále. Řešení mělo přinést GDPR, slavné Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů. Výsledkem, jak se zdá, není menší počet takto sbíraných dat ani jejich bezpečnější zajištění, ale vymáhání souhlasu s poskytnutím těchto dat.

Formálně tedy nikdo není nucen o sobě data poskytovat. Lidi o sobě data sdělí sami, a dobrovolně. Odsouhlasí dobrovolně vlastní sledování výměnou za finanční výhodu, bonus, či jen za možnost přečíst si webovou stránku.

S hromadnými daty se to přitom má podobně jako s očkováním. Je-li proočkovanost populace dostatečná, chrání očkování i jedince, kteří sami očkováni nejsou. Podobně, jsou-li známá data o dostatečně velké části populace, je možné dovodit i data pro jedince, kteří se snaží systému nepodlehnout a data o sobě neposkytovat. Když nic jiného, bude o takovém člověku Velkému bratrovi známo, že odmítá data sdílet, a tím pádem se jedná o sprostého podezřelého. Přitom udržet se úplně mimo dosah matrixu nelze, systém si vás najde, i když se uchýlíte do poustevny.

4/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*