Restart webu

Tento web vznikl na jaře 2019 ve snaze zachytit a dát k dispozici některé myšlenky a postoje člověka, který je liberálem z hlediska postoje k otázkám individuálních svobod a fungování ekonomiky přitom konzervativec z hlediska morálních hodnot, společenského uspořádání, rodiny a náboženství.

V záchvěvu euforie vznikla v poměrně krátké době řada článků na různá témata a různé kvality. Potom nastala delší odmlka a uvažování, co s webem dál. Nyní se chci pokusit o postupné převedení webu do podoby, kdy se bude primárně zaměřovat na individuální svobody jednotlivce a vztah jednotlivce a státu. Měla by vzniknout série zamyšlení nad tím, jaké svobody můžeme a máme považovat za principiální a nezcizitelné a kterých se naopak více či méně dobrovolně zříkáme a přistupujeme na omezení ze strany státu. A naopak, kdy stát smí a má vyžadovat omezení individuálních svobod a kdy už je takové omezování možno považovat za nelegitimní.

Součástí by měly být i ekonomické úvahy nad mírou přerozdělování – jinými slovy, jaká míra zdanění a následného přerozdělování je OK, kdy je ještě pro společnost přerozdělování přínosem a kdy už se naopak ze zdanění stává loupež.

Ve výsledku je snahou přispět k obecnému uvědomění hodnoty individuálních svobod v situaci, kdy je z mnoha stran tlak na jejich postupné omezování a okrajování, tu menší, tu větší, tu ve jménu boje proti terorismu, tu ve jménu záchrany před čínským virem.

Na závěr si dovolím osobní poznámku: celý web je amatérská tvorba jednotlivce. Z různých důvodů si prozatím chci ponechat anonymitu alespoň v tom, že se zde nebudu představovat celým jménem. Jsem ochoten uveřejnit i příspěvky jiných autorů, pokud budou zapadat do konceptu webu – v tom případě budou příspěvky označené jménem nebo nickem autora.

Komentáře můžete psát k příspěvkům zatím bez omezení, později uvidíme. Pouze prosím o slušnost a věcnost – jinak může být i nesouhlas, kritika, jiný názor.

Pro případný kontakt je možné použít E-mail: liberal.tode@seznam.cz

S úctou

Váš Liberál

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*